Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ωριωνίδες:Η πανέμορφη βροχή των αστεριών!!!

img_6640
''...και πώς με το χρυσό σπαθί του Ωρίωνα σκόρπισε και ξεχύθηκε στον ορίζοντα η σκόνη από όνειρα των κοριτσιών...''
Μια νέα βροχή από πεφταστέρια θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, οι Ωριωνίδες, που θα κορυφωθούν στις 21 και 22 Οκτωβρίου και οι προσδοκίες για … φαντασμαγορικό θέαμα στον ουρανό είναι μεγάλες. 
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της 21 Οκτωβρίου προς χαράματα 22 Οκτωβρίου.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. 
Το όνομά τους το οφείλουν στον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Τα «πεφταστέρια» τους τρέχουν με 67 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτα και αφήνουν τα εντυπωσιακά τους ίχνη στον ουρανό. Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αντισυνταγματάρχη και ερασιτέχνη αστρονόμο Τζορτζ Τάπμαν (1840-1922).

Δεν υπάρχουν σχόλια: