Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Το παλιό ρολόι ...στάθηκε στην ώρα του αποχωρισμού - ''Έφυγε'' ο Γιάννης Καλατζής!!!

Σχετική εικόνα
Γράφει ο Γιάννης Ελ. Λινάρδος
Economist-Journalist
Η είδηση του πρόωρου θανάτου του τραγουδιστή Γιάννη Καλατζή, ήλθε και καρφώθηκε σαν μαχαίρι στην καρδιά μου. Ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης στις 10/ετίες του '60 και του '70 που σαγήνευε τα πλήθη και με τα τραγούδια του διασκέδαζαν οι νέοι εκείνης της σεμνής εποχής. 
Οι νέοι, που δεν είχαν διαβρωθεί ακόμα από την ξενόφερτη υποκουλτούρα, έβγαιναν έξω τα βράδια για φαγητό και διασκέδαση και στο JuckBox έριχναν την δραχμούλα τους για να ακούσουν  τα τραγούδια του. Και αναφέρομαι στις εποχές πριν και μετά το 1970, που γινόταν το έργο του Παμίσου και η Βαλύρα...
έσφυζε από ζωή λόγω του εργατικού, τεχνικού και υπαλληλικού προσωπικού (της ΑΤΕ Αλιάκμων που ήταν η ανάδοχος του έργου) και που διέμεναν στην κωμόπολη μας.
Τότε αυτοί οι άνθρωποι, Μακεδόνες και Θρακιώτες οι περισσότεροι, μαζί με τους ντόπιους νέους διασκέδαζαν με τα τραγούδια του αξέχαστου Γιάννη Καλατζή. Αυτή την εικόνα έχω ανεξίτηλη στον νου μου και πάντα την θυμάμαι με νοσταλγία.
Αγαπητέ μου φίλε Γιάννη, καλό σου ταξείδι, με το ΄΄Παποράκι του Μπουρνόβα΄΄ και την ΄΄Καρότσα της Στεργιάς΄΄, για την γειτονιά των αγγέλων. Να πεις τα χαιρετίσματα στους πολυαγαπημένους μας κοινούς φίλους,Άκο Δασκαλόπουλο και Σταύρο Κουγιουμτζή.
Θα σας θυμάμαι πάντα και με την κιθάρα μου θα τραγουδώ τα τραγούδια σας που ίσως να είναι το καλλίτερο   μνημόσυνο για εσάς.
Αιωνία σας η μνήμη!!!  

''Έφυγε'' από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής, που έλαμψε στις 10/ετίες του '60 και του '70 !!!

Ο γνωστός και πολύ αγαπητός καλλιτέχνης Γιάννης Καλατζής, έφυγε σε ηλικία 74 ετών.
Είχε γεννηθεί στις 29 Απριλίου 1943 στη Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδαία καριέρα στο ελληνικό τραγούδι, τη δεκαετία του 60 και του 70.Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του, ωστόσο ο καλλιτέχνης αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό διάφορα προβλήματα με την υγεία του.
Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, από γονείς που είχαν βρεθεί στη συμπρωτεύουσα ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Δύσκολες οι εποχές, καθώς ο πατέρας του ήταν φούρναρης και με μεγάλο κόπο κατάφερνε να συντηρεί την οικογένειά του, ενώ έφυγε πρόωρα από τη ζωή όταν ο Γιάννης ήταν μόλις εννέα ετών.Έτσι, ο μικρός τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο αναγκάζεται να βγει στη βιοπάλη για το μεροκάματο κάνοντας διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα σπουδάζει μηχανικός στον «Ευκλείδη».
Ωστόσο, το «μικρόβιο» της μουσικής θα μπει από πολύ νωρίς μέσα του και στα 14 του θ’ αγοράσει την πρώτη κιθάρα του, κρατώντας το κρυφό από τη μητέρα του αφού εκείνη την εποχή οι μουσικοί και οι τραγουδιστές θεωρούνταν …άτομα του υποκόσμου!

Μαζί με δύο φίλους του, θα δημιουργήσουν το «Τρίο Μορένο» (ήταν της μόδας τότε τέτοιου είδους σχήματα) και θα ξεκινήσουν εμφανίσεις σε διάφορες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης.

Κάποια βραδιά σε μια απ’ αυτές, θα βρεθεί ο -σπουδαίος ερμηνευτής κι εξαιρετικά δημοφιλής εκείνα τα χρόνια- Τώνης Μαρούδας, θ’ ακούσει τα τρία παιδιά, θα ενθουσιαστεί και θα τους προτείνει να εμφανιστούν μαζί του στην Αθήνα.

Το 1969 θα ηχογραφήσει «Το λεβεντόπαιδο» για την ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τη «Γοργόνα» (γνωστό και ως «Στην απάνω γειτονίτσα») που αμφότερα θα γίνουν επίσης μεγάλες επιτυχίες, ενώ την επόμενη χρονιά (1970) θα είναι μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα οι βασικοί ερμηνευτές στο δεύτερο δίσκο που ετοιμάζουν συνθέτης και στιχουργός με τίτλο «Θαλασσογραφίες».

Εκεί, θα ηχογραφήσει ξανά τη «Γοργόνα» με νέα ενορχήστρωση και τα πασίγνωστα «Σ’ αγαπώ-σ’ αγαπώ», «Τζαμάικα» και «Κόκκινο γλυκό μου στόμα»…

Πλέον, ο Γιάννης Καλατζής είναι από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές και οι επιτυχίες του με τους Λοΐζο-Παπαδόπουλο συνεχίζονται με φρενήρη ρυθμό. Το 1971 όλη η χώρα θα τραγουδάει το «Παραμυθάκι μου» (που ακούστηκε ακόμη και στη θρυλική ταινία «Ο εξορκιστής») και το 1972 το «Μη γαρύφαλλό μου».

Στα τέλη εκείνης της χρονιάς θα συμμετάσχει στον τρίτο και τελευταίο δίσκο που κάνουν από κοινού οι δύο δημιουργοί. Πρόκειται για το «Να ‘χαμε τι να ‘χαμε», όπου ο Καλατζής κάνει νέες μεγάλες επιτυχίες με το «Παποράκι» και τον «Κουταλιανό».

Η τεράστια επιτυχία του «Δελφινιού» έκανε τον Γιάννη Καλατζή πασίγνωστο και δημοφιλή σε χρόνο μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: