Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Ευρυδίκη Ε.Λινάρδου-Παπαλαμπίδου, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας στην Ορεστιάδα Θράκης, με Ήθος, Αρχές και Περίσσια Αγάπη

 

 


                         Η πρώτη δεξιά είναι η διδάσκουσα καθηγήτρια, των Εβριτών 
                          νέων αγροτών, κα  Ευρυδίκη Ε. Λινάρδου-Παπαλαμπίδου 



Με τη Βαλυραία κυρία Ευρυδίκη Ε. Λινάρδου- Παπαλαμπίδου, Διευθύντρια στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  στην όμορφη Ορεστιάδα της Θράκης, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να συζητήσουμε περί της ιερής επιστήμης της Γεωπονικής, και την προσφορά υπηρεσιών, με ήθος και αρχές, ιδιαίτερα με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τη μητέρα φύση. Παράλληλα αναπολήσαμε τα μαθητικά μας χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας Μεσσηνίας.

Θυμάμαι την κατά δύο έτη μεγαλύτερη μου Ευρυδίκη, όταν φοιτούσαμε στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας. Οι γονείς μας ήταν φίλοι και μεγαλώσαμε μαζί με τα άλλα τέσσερα καταξιωμένα αδέλφια της, την αδελφή της Μεταξία και τους αδελφούς της Ιωάννη, Θεόδωρο και Σταύρο.   Γενάρχης της οικογένειας Λινάρδου, ήταν ο Βασίλειος Λινάρδος, ο οποίος γεννήθηκε το 1789 και διετέλεσε  Δήμαρχος Δερρών (Βαλύρας και Σκάλας). 


                   Βασίλειος Λινάρδος, Δήμαρχος Δερρών. Φωτο: lyrasi.blogspot.com

Ο πατέρας της Ευρυδίκης, Ελευθέριος Ι. Λινάρδος, που Ερρίκος ήταν το παρανόμι του, τον οποίο  ως κόρη του εκπροσωπεί με το ήθος που τη διακρίνει, ήταν ήρωας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,  ένας από τις επιζώντες ναύτες, όταν τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς, το Α/Τ Ύδρα στα ανοιχτά του Σαρωνικού. Βαριά τραυματισμένος στο αριστερό χέρι και δεξί πόδι, εγκατέλειψε τελευταίος τη θέση του στη μάχη, και διασώθηκε κολυμπώντας δύο μίλια, με σωσίβια ζώνη, για να φθάσει στην Αίγινα  και από εκεί να διακομισθεί στην Αθήνα.


              Oι γονείς της Ευρυδίκης Ε. Λινάρδου, οι δύο μεγαλύτερες ξαδέλφες  και τα
                              αδέλφια της. Η μικρή Ευρυδίκη με φιόγκο στα μαλλιά.

                                                   Φωτο.lyrasi.blogspot.com

Η Ευρυδίκη είδε το φως της ζωής στις 14 Αυγούστου 1956, στην Κλινική Κισκήρα, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας , καθώς και η αδελφή της Μεταξία. Τα επόμενα τρία παιδιά προτίμησε η μητέρα της να γεννήσει κατ΄οίκον, με τη βοήθεια του αγροτικού ιατρού Σκλήρη. Ουσιαστικά, ήταν απογοητευμένη που πλήρωνε και γεννούσε κορίτσια, όταν όμως γέννησε στο σπίτι τρία αγόρια στη σειρά η χαρά της ήταν πολύ μεγάλη. Η Ευρυδίκη μεγάλωσε στο αρχοντικό του παππού της Ιωάννη Λινάρδου, το οποίο βρίσκεται στον Δημόσιο δρόμο της Βαλύρας προς τη Μεσσήνη. Η μητέρα της , η αείμνηστη Βασιλική Δαβίλλα, καταγόταν από το χωριό Κεφαλληνού και ήταν μοναχοκόρη, ανάμεσα σε τρεις αξιόλογους αδελφούς, τον αδελφό της Παρασκευά Δαβίλλα, ο οποίος ήταν δάσκαλος στην Αθήνα και μέντοράς τής Ευρυδίκης, τον Ιωάννη Δαβίλλα, Αρεοπαγίτη. και τονΤαξίαρχο Μαρίνο Δαβίλλα.Ο τέταρτος αδελφός Ντίνος παρέμεινε στου Κεφαλληνού και ανέλαβε την πατρική περιουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: